Fabrikanten hebben als extra informatie richting consument en aanvullend op wettelijke eisen de vermelding van portiegrootte ingevoerd. Op het overgrote deel van verpakkingen van merkartikelen staat een standaard portiegrootte vermeld, de zogeheten ‘Europese referentiewaarde’. Dat staat voor de hoeveelheid kilocalorieën die een ‘normaal’ eetmoment inhoudt. Bijvoorbeeld twee tussendoortjes of drie dropjes. Door de portiegrootte te bekijken kun je voor jezelf bepalen of dit een verantwoord tussendoortje is dat nog past binnen je dagelijkse behoefte.
Bij het overzicht van voedingswaarden op een verpakking vind je vaak ook de zogeheten RI (referentie-inname) uitgedrukt in een percentage (%). De referentie-inname is een wettelijk vastgelegde richtwaarde voor een gebalanceerd voedingspatroon. Het geeft aan hoeveel energie, voedingsstoffen, vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft of wat maximaal nog past binnen een gezond voedingspatroon. Een reep is bijvoorbeeld 105 kilocalorieën, wat 5% is van de richtwaarde.
Een handig hulpmiddel is de gratis Mijn Eetmeter-app van het Voedingscentrum die laagdrempelig inzicht geeft in wat je eet.
Wist je dat dorst kan voelen als trek? Twijfel je of je dorstig of hongerig bent? Drink dan eerst een groot glas water, of twee, wanneer je denkt dat je trek hebt en wacht even. Heb je opeens geen trek meer, dan was het waarschijnlijk gewoon dorst.